Geting vid blomma

http://circe.se/blogg/modules/gallery/images/originals/_mg_2395.jpg

http://circe.se/blogg/modules/gallery/images/originals/_mg_2428.jpg

Höll kameran alldeles för snett när jag tog fotot så det krävdes en ganska kraftig upprätning innan vinkeln blev bra. Därav den väldigt smala bilden.

Blomma i motljus

http://circe.se/blogg/modules/gallery/images/originals/_mg_2333.jpg

Sofia i tunnel

http://circe.se/blogg/modules/gallery/images/originals/_mg_2543.jpg

Var inne hos Roger på ljudstudion och hämtade framsystemet och huvudenheten i torsdags och igår så blev det lite gjort i bilen.

Lågnivåkabeln är dragen nästan ända fram till stereon (har inga verktyg för att ta bort originalhuvudenheten tyvärr, men hoppas på att lösa det denna veckan). Jag har även satt dit säkringshållaren på kabeln i motorummet och hopplat in den till batteriet.

Det som fattas nu är lite MDF och ett par kabeladapters, sen kan bygget ta sin start på riktigt. Kablarna kommer förhoppningsvis denna veckan och även materialet är förhoppningsvis fixat till helgen.

Cheers.

Egentligen borde denna uppdatering kommit för över en månad sedan, men det har runnit ut i sanden.

Hur som helst sa har bilbygget i Fiestan tagit sin början, även om det inte kommit så långt.

Komponenterna är nu spikade och inköpta (dock har jag inte fått hem framsystemet och huvudenheten än, hoppas på att kunna hämta det idag):

Huvudenhet: Kenwood KDC-W9537UY
Enhet med fyrbands parametisk equalizer, högpass- och lågpassfilter samt tidskomp. Väldigt trevligt gränssnitt när man gör justeringar, man ser t.ex. grafiskt hur EQ-kurvan ser ut och hur Q-värdet påverkar (något man oftast glömmer bort annars =)).

Framsystem: Canton QS2.130
Blindlyssningstest i ljudstudions bildlyssningsställ gjorde att valet föll på detta system. Det stod i stort sett mellan detta och Focals V2-system, men jag gillade diskanten betydligt mer i Cantonsystemet. I stort sett oavgjort när det gäller elektronisk musik, framförallt testat med elektrohouse. Upplevde som att Focal spelade mer bas, men det var inte riktigt samma klang i diskan och mellanregister som hos Canton. När det sen kom till akustisk musik så var det ingen konkurrens, Canton var överlägset med sin luftiga diskant.

Ett stort tack till Roger på ljudstudion för den trevliga pratstunden och det givande blindtestet!

Framsystemet, både mellanregister och diskant kommer att sättas på egentillverkade bafflar i dörrarna. Där sitter original 5x7\" coaxialer så det kommer att passa fint.

Det som är gjort än så länge i bilen är dragning av strömkabel och remotekabel. Samt har jag rivit ner en dörrsida och tittat lite hur det ser ut och hur man ska kunna lösa baffelbyggandet.

http://circe.se/blogg/modules/gallery/images/resized/dscn6065.jpg
35mm² borde räcka till :)

http://circe.se/blogg/modules/gallery/images/resized/dscn6066.jpg
Lyfter man på mattan i bagaget är man direkt nere vid plåten.

http://circe.se/blogg/modules/gallery/images/resized/dscn6075.jpg
En dragfjäder är ett bra verktyg när man inte vill ta bort all plast i hela bilen för att dra lite kabel :)

http://circe.se/blogg/modules/gallery/images/resized/dscn6077.jpg
Gummimuffen bakom handskfacket, finns gott om plats för grova kablar där :)

http://circe.se/blogg/modules/gallery/images/resized/dscn6078.jpg
Inga större problem att dra kabel i denna bil, fördelen med en billig bil är att det inte finns så mycket som är i vägen.

http://circe.se/blogg/modules/gallery/images/resized/dscn6091.jpg
Kabeln är dragen tillsammans med andra kablar i motorrummet bort till batteriet.

Nytt biljudsbygge i planeringsstadiet

Inhandlade en ny bil i höstas och originalstereon är inte mycket att hänga i granen. Därför måste den självklart bytas ut mot en eftermarknads dito, av det lite seriösare slaget.

Objektet är en Ford Fiesta ST av 2007-års modell, med andra ord skapligt nytt. Eftersom det är en liten bil kommer jag att satsa mot ett kompakt bygge.

Än så länge är bara en bas och ett slutsteg inhandlat, ljudstudion här i växjö hade lite utförsäljning p.ga. flytt till nya lokaler så priset på slutsteget var helt klart fördelaktigt.

Systemlayouten kommer se ut som följande:
En styck 10\"-bas i bagaget, bestående av JL Audio 10W3v3-4.
Ett 6,5\" kitsystem fram, vilket är ej bestämt med ska nog lägga mig någonstans mellan 2000:- och 3000:- i inköp. Har funderat en del på Focal 165v2, men här kommer det krävas lite provlyssning innan det blir köp.
Alltsammans kommer att drivas av ett fyrkanals slutsteg, Focal FP4.75. Inte nog med att det ska låta väldigt bra (har tyvärr inte haft tid att provlyssna själv så jag får tro på vad andra säger), helt i klass med Nakamichi, så ser det jäkligt bra ut och kommer passa väldigt  bra i installationen.

Hur det ska se ut i bagaget är inte helt bestämt än, jag tror jag kan lösa installation av baslåda och slutsteg utan att ta bort reservhjulet genom att höja golvet. Men jag funderar ändå på att ta bort reservhjulet p.ga. att det sparar väldigt mycket utrymme och golvet behöver inte höjas lika mycket. En annan fördel är också att det då skulle gå att klämma in ett extra batteri bak, vilket kan vara en fördel med tanke på att det är väldigt trångt i motorrummet och ett större batteri inte får rum där.

Anledning till funderingarna på golvhöjning är att bagaget redan är litet och jag vill inte ta upp för mycket plats i sidled eller hur man ska säga. Bättre att höja golvet men ha bibehållen golvyta för last enligt mig.

När det kommer till det elektriska funderar jag på 35mm² till bagaget, och sedan 25mm² till slutsteget sista biten. Steget tar nämnligen inte större dimension enligt specs. Avsäkring kommer bli runt 100A och jag ska förmodligen sätta ett säkringsblock bak för att kunna uppgradera med fler steg om det skulle vara aktuellt någon gång.

Två lågnivå kommer att dras från huvudenheten och bakåt, detta för att kunna köra full tidskomp och equalisering när det blir aktuellt med ny huvudenhet. Från början ska jag köra med den gamla Pioneer-enheten som saknar dessa funktioner.

Byggets fokus är dels att vara kompakt och se någorlunda diskret ut men det ska också låta bra. Mer åt HiFi-hållet än spela-högt-hållet, men det ska ändå gå att vrida på tillräckligt. Men det ska inte vara någon anläggning byggd för att spela för hela kvarteret. Jag har även tänkt mig att prova på någon EMMA-tävling och får systemet bedömt. Efter det spårar det säkert ur när man har fått systemet sågat totalt av domarna ;)

Cheers.

Nytt frontrow i Leopard

Flickvännen har en MacBook av lite nyare version än min, vilken även är utrustad med Leopard. Tittade just på Frontrow i Leopard, som jag i min enfald trodde var detsamma som i Tiger, men det verkar väldigt mycket förbättrat! Mycket intressant gränssnitt, blir nog en hel del testande med två stycken macbooks inför HTPC-köpet =)

Cheers.

Det var länge sedan jag gjorde ett inlägg här, så det är verkligen på tiden att jag får något nerskrivet. En flytt och lite annat smått och gott har kommit i mellan skrivandet, har annars haft funderingar på ett par inlägg men tiden har tyvärr inte räckt tid.

Jag har precis investerat i en ny TV, eller rättare sagt, på tisdag har jag det, ordern lades i fredags. Det blev en Sony KDL-40D3550. Vettig TV betyder självklart mer filmtittande och allmänt ett mer mediafokuserat vardagsrum. För mig är det naturligt att ha en dator som hjärta, datorn ger mer möjligheter än en DVD-spelare eller för den delen en spelkonsoll.

Jag är ingen stor TV-tittare och kommer därmed befria HTPCn från TV-mottagning och inspelning - det är inte intressant för min del. Däremot ska den kunna streama musik via nätverket från filservern och kunna spela upp de flesta videoformat. Ett enkelt och stilrent gränssnitt för media är en självklarhet. Datorn ska också kunna användas för enklare webbaktiviteter, spel är dock inget prioriterat.

Jag har så gott som bestämt mig för hur det ska vara upplagt och vad för dator som det ska byggas runt.

Hårdvara:
MacMini, billigaste modellen. Hårddiskutrymme är inget prioriterat på maskinen eftersom musik ska streamas via nätverk och enbart ett par filmer ska lagras på den åt gången. Möjligtvis utökas datorn med en extern hårddisk, men troligen inte.

Ljudet kommer från början vara analogt till förstärkaren, i ett senare skede när en flerkanals-Receiver har inköpts så kommer S/PDIF-interfacet på macen användas. Datorn kommer kopplas till TVn via HDMI för att få 1080p-upplösning. Möjligtvis kommer jag att använda VGA till en början, dock bara 1366x768 i upplösning då eftersom TVn inte tar högre upplösning på VGA-ingången.

Applefjärrkontrollen kommer att användas för att kontrollera datorn, plus trådlöst tangentbord + mus för administration och mer avancerat användande.

Mjukvara:
OS X kommer att användas, möjligtvis kommer installationen strippas ned något. Perian kommer att användas för att ge stöd för alla ljud- och bildformat som kommer att användas. Frontrow kommer att användas som frontend. Inbyggt och har den funktionallitet jag behöver.

En av fördelarna med denna lösning är att jag redan har en MacBook med snarlik hårdvara där jag kan provköra alla lösningar och se om allt fungerar som det är tänkt. MacBooken kommer att få jobba hårt nu ett tag framöver :) Och jag hoppas verkligen att den kommer att bevisa att det är rätt beslut att köra på MacMini. Storleken och utseendet på datorn är underbart och skulle passa perfekt.

Cheers.

Jag har under ett par dagars tid funderat på varför jag har fått ofullständiga uppdateringar till mitt Ubuntusystem, filer har t.ex. inte hittats på servern. Jag reflekterade inte så mycket över detta de gånger det har hänt eftersom det ändå är en alpha/beta-version jag kör.

Men idag när jag tog en titt på servern (jag har ett lokalt paketarkiv) så såg jag en mycket trolig anledning: 456kB ledigt på volymen. Inte lustigt att det fattas ett par filer lite då och då :-) Nu synkar jag förfullt så snart blir det väl en välbehövlig uppdatering.

Cheers.

Jag är lyckats med konststycket att idla längre tid på både Qnet och Freenode än vad klienten har varit igång :) Förmodligen någon klocka som har blivit korrigerad någonstans, men ändå kul ;)

code:

23:50 [freenode] -!- You have been marked as being away
23:50 [freenode] -!- dr-slizer [n=macke@h-*-*-*-*.wholesale.rp80.se]
23:50 [freenode] -!- ircname : dr-slizer
23:50 [freenode] -!- channels : #lugradio #debian.se 
23:50 [freenode] -!- server  : brown.freenode.net [Madison, WI, US]
23:50 [freenode] -!- away   : foo
23:50 [freenode] -!- idle   : 18 days 3 hours 16 mins 10 secs [signon: Sat Jul 21 20:40:49 2007]
23:50 [freenode] -!- End of WHOIS
23:50 -!- Irssi: Uptime: 18d 3h 14m 30s
23:51 -!- Irssi: Changed to server port80.se.quakenet.org
23:51 [port80] -!- dr-slizer [~macke@h-*-*-*-*.wholesale.rp80.se]
23:51 [port80] -!- ircname : dr-slizer
23:51 [port80] -!- channels : #dasforum @#modboard #sweclockers.com 
23:51 [port80] -!- server  : port80b.se.quakenet.org [Located at Port80, Sweden]
23:51 [port80] -!- away   : foo
23:51 [port80] -!- idle   : 18 days 3 hours 17 mins 0 secs [signon: Sat Jul 21 20:39:22 2007]
23:51 [port80] -!- End of WHOIS
23:51 -!- Irssi: Uptime: 18d 3h 16m 1s

Semester

De senaste dagarna har min flickvän och jag samt hennes familj spenderat på en Ö utanför Fjällbacka. Mitt i skärgården nästan, rätt fin miljö men vädret har inte varit det bästa. Mycket sten med och sen säger de att Småland är stenigt ;)

Idag var det dags att åka hem och vi tänkte ta en lite omväg. Sagt och gjort så åkte vi till Götebord och har just checkat in på Scandic. Gratis WLAN och allt =) Ikväll blir det nog en liten runda på Liseberg och imorgon blir det nog att spendera lite tid i affärer.

Men först, en liten bit mat på en reastaurang.

Face lift

En lite uppfräschad design, något som jag tycker behövdes. Kanske är den lite väl lik Wordpress, även loggon kanske är i största laget. Det finns en del tweaks kvar att göra.

Upptäckte också vissa problem med markupen i bloggsystemet när det gäller visandet av kommentarer till inlägg. Det finns just nu ingen möjlighet att ha ett annorlunda utseende på dem jämfört med huvudinlägget. Något jag måste ta en titt på.

Jag fick en impuls igår att uppdatera min Feisty-installation till alphaversionen av Ubuntu 7.10. Någon månad tidigare än vad jag hade beräknat från början, men det gick ändå smärtfritt. De första intrycken kan fördelas upp i två, fler förändringar har jag inte sett på ytan.

1. Nätverket fungerar inte vid start av maskinen, en enkelt sudo ifdown eth1 && sudo ifup eth1 fixar det.

2. Fonterna ser betydligt bättre ut än tidigare, jag vet inte vad de har gjort men det fungerar iaf :)

En vecka kvar, sen är det semester =)

När man håller på med roliga saker så har tiden är väldig förmåga att bara rinna iväg. Vilket man lugnt kan säga hände i helgen när jag och en polare byggde lite ljud i hans bil. Han hade börjat bygga på lördagförmiddagen, rivit ut inredning och dragit lite lågnivå. Han ringde mig frammåt eftermiddagen och frågade om jag ville komma dit och titta lite på bygget. Självklart sa man ja och åkte dit, anlände liten innan 18:00 och hade tänkt stanna en timme eller liknande. Bara kolla lite hur han hade tänkt sig bygga och snacka lite allmänt.

Men så gick det inte riktigt om man säger så. Vi började med att sätta fast diskanterna på A-stolparna vilket vi tyckte blev för jäkla bra. Självklart var tanden blodad och vi kastade oss på resten av bygget, midarna monterades i kickpanelerna efter ett par timmars modifierande och då var det redan mitt i natten. Inte lönt att sluta nu! Dags att börja jobba med sub-, slutstreg- och strömkabelinstallation.

05:40 ungefär var det dags för provspelning. Det enda som spelade var framsystemet, felsökning inledes. Det visade sig att jag hade vänt spolarna på basen mot varandra, vilket självklart gör att den står still. Ett bevis på att man inte ska bygga bilstereo sent på natten när man är skapligt trött, det är lätt att göra misstag.

Tio över sex så spelade hela systemet och det var dags att gaina in det lite grovt. Måste säga att systemet låtre grymt, focalsystemet fram röjer stenhårt ;)

07:15 somnade jag, med en uptime på ganska exakt 24h =)

Cheers.