Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /var/www/html/blogg/include/common.php on line 149

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /var/www/html/blogg/include/common.php on line 149

Warning: Undefined array key "module_gallery_main_page" in /var/www/html/blogg/modules/gallery/init.php on line 6
root@circe.se

Apple MacBook - en recension


Warning: Undefined array key "votes" in /var/www/html/blogg/index.php on line 63

Det var meningen att det skulle vara lite bilder med i recensionen från början, men i avsaknad av vettigt bildbehandlingsprogram så hoppar jag det. Bilder kommer möjligtvis vid ett senare tillfälle.

Nu är det lite mer än en vecka sedan jag fick hem min Macbook. Det blev mellanmodellen med 2GHz processor och superdrive för mig. Tvåtusen kronor dyrare än den billigaste modellen men jag tycker att det var värt det.

Hårdvara:
Intel Core Duo 2GHz
512MB RAM
60GB Hårddisk
Intel GMA950
Airport, 54MBit WLAN
Gigabit ethernet
Bluetooth
Firewire
USB
Ir-mottagare
Webbkamera
Vikt: 2,36kg
Skärm: 13,3\" 1280x800 Widescreen
OS: MacOSX 10.4.6 \"Tiger\"

Ett riktigt litet kraftpaket. Enda problemet är att den egentligen levereras med för lite minne. 512MB räcker bra till surf och mail och när man bara har några få program uppe samtidigt. Men tyngre grejer som photoshop och att ha många program igång samtidigt är inte att tänka på. Det jag gjorde när jag fick den var att starta upp den med 512MB minne och testa den i ett par minuter. Sen stängde jag av den och installera två stycken 1GB-stickor. Minnesbyte är enkelt, avlägsna batteriet, skruva bort några små skruvar. Tryck ut originalminnena och tryck in de nya. Många har skrivit på nätet att det är väldigt trögt att få in stickorna i slotarna, men jag hade inga problem med det. Dock använder de flesta TwinMOS-minnen, medan jag kör med Kingston. Corsair ska man absolut inte använda i en Mac, bara så ni vet.

Barnsjukdomar
Ingen kan väl ha undgått att läsa om alla dessa barnsjukdomar MacBook och MacBook Pro har drabbats av. \"Mooande\" fläktar, extrem värme, pekplattor som inte fungerar som de ska etc. Jag har haft tur att inte drabbats av några av dessa problem, bortsett från ett väldigt tyst \"mooande\" som jag hört en gång och som sedan dess varit borta. Varm har den visserligen blivit med inte så att jag stör mig på det, jag kan utan problem sitta med laptopen i knät mot bar hud. Det släpptes också en firmwarepatch för några dagar sedan som ändrar hur fläkthastigheten regleras. Temperaturen sjönk väldigt mycket, 10-15° lägre temperatur på processorn har jag upplevt. Men det har dragit med sig en nackdel, fläktarna går mycket ofta och kan bli väldigt högljudda när man har lite CPU-belastning. Vilket är synd eftersom Booken innan dess var rejält tyst.

Tangentbord och Mus
Tangentbordet är otroligt skönt att skriva på, jag har faktiskt aldrig skrivit på ett laptoptangentbord som är i närheten av Macbookens. Det kräver visserligen en kort tid att vänja sig vid det eftersom tangentavståndet är lite större än normalt. Det är perfekt motstånd i tangenterna som gör att man bara flyger fram över tangentbordet när man skriver. Enda nackdelen jag har märkt är att det inte har någon deleteknapp, men den går att simulera med shift+backspace. Pekplattan är även den lätt att hantera och fungerar bra, dock behövde jag även där vänja mig en del eftersom jag har väldigt lite pekplatterfarenhet sen innan. När jag har använt laptopar har jag antingen suttit i en terminal/konsoll i Linux med bara tangentbord eller i grafiskt gränssnitt med extern mus. Men efter en dag så fungerar pekplattan som den bör även i mitt våld. Macar har som bekant bara en musknapp som standard, dock är det inget problem här. Pekplattan kan göra högerklick ändå, tryck med två fingrar samtidigt på pekplattan och du har ett högerklick. Har du ett finger på plattan medan du drar med ett annat finger på den scrollar du. Väldigt smidigt när man blir van vid det. När det gäller externa möss är jag inte riktigt lika nöjd, musaccelerationen är fruktansvärd i OSX. Jag fick installera USB Overdrive bara för att min MX500 skulle bli användbar för mig. Jag vill ha rätt lite acceleration så att muspekaren bara saktar in lite när man drar den sakta. På Macen stannar den nästan totalt. Jag kan förstå poängen med detta när man håller på med bildredigering och andra högprecisionsgrejer, men att det inte finns något inbyggt så man kan confa upp det som man vill ha det tycker jag är dåligt.

Skärmen
13,3\" med en upplösning på 1280x800 räcker faktiskt till, det fungerar till och med mycket bra och skärmen behöver inte vara större vid vanligt användande. Man har också möjlighet att koppla in en extern skärm till datorn, om man har en Mini-DVI till DVI eller Mini-DVI till VGA adapter som man kan köpa från Apple. Dubbla skärmar är underbart på MacBooken, genom en tangenttryckning kan du ändra mellan klonat och inte klonat läge. Otroligt smidigt. Skärmen på Macbooken är av den blanka typen vilket fungerar riktigt bra i alla fall då du inte har en ljuskälla bakom dig som lyser mot skärmen. Om så är fallet är det riktigt irriterande och du kan spegla dig själv i skärmen. Men färgerna är väldigt bra och betraktningsvinkel är ok, även om den gärna kunde vara lite bättre vertikalt.

Batteritid och flyttbarhet
Vid normalt användande så håller batteriet ungefär 3,5h och om man fulloadar runt 2,5h. Helt acceptabelt tycker jag. De batteritider som är angivna av tillverkaren är alltid lite överdrivna och är för helt optimala förhållanden. Att ha WLAN på tar t.ex. lite extra kraft, att belasta processorerna likaså. Maskinen är tack vare sin vikt och batteritid även användbar där man inte har tillgång till laddare hela tiden. Så man kan gå ut och sätta sig i solstolen och surfa, så länge inte solen blänker i skärmen. Den är med andra ord bärbar och inte släpbar som vissa andra datorer.

MacOS X
Datorn levererades med MacOS X 10.4.6 vilket den inbyggda programuppdateraren uppdaterade till 10.4.7 vilket är den senaste versionen just nu Mina känslor inför OSX är helt klart blandade. Rent grafiskt är det riktigt fint, det är snyggt och väldigt snabbt. De grafiska effekterna är snygga utan att vara i vägen vilket är minst sagt ovanligt. Exposé och Dashboard är användbara grejer som används på ett väldigt snyggt sätt. T.ex när man trycker på F11 för att visa skrivbordet åker alla fönster ut på sidorna, det går dock fort så att inget är i vägen. Hela OSet känns väldigt snabbt rent grafiskt och fungerar väldigt bra.

Men det jag framförallt inte gillar med OSX är Finder, vilket är filhanteraren. Den är totalt oanvändbar om man vill arbeta effektivt. Kanske är det jag som är ovan, men jag tror inte det. Det brukar kännas rätt fort om det är \"Jaha, det här görs lite annorlunda än det jag är van vid, det sinkar mig nu men när jag blir van vid det kan jag spara tid!\" eller \"Jaha, det här görs lite annorlunda än det jag är van vid, det sinkar mig och rätt om jag blir van vid det kommer det inte att snabba upp mitt arbete\". I Finders fall är det absolut nummer två som gäller. Det finns många saker som jag inte gillar i finder, exempelvis att den inte kan visa var i filsytemet man befinner sig på ett bra sätt. Man kan visa filer som en lista och då blir det lite bättre men eftersom man då har trädvyn och filerna i samma fönster blir det oöverskådligt. Jag personligen gillar att visa filer som ikoner om det inte rör sig om specialfall där jag vill se detaljerad information om filerna. Att visa stora ikoner i finder gör att man snabbt slarvar bort sig i filträdet eftersom det inte visas var man är för någonstans. Antingen vill jag ha det så som det är i Nautilus som standard, att varje mapp visas som en knapp i ett verktygsfält eller ännu hellre, att hela sökvägen visas i ett adressfält så man enkelt kan skriva in den katalog man vill till.

En annan sak som jag ser ett stort problem med i finder är dolda filer. Finder kan helt enkelt inte visa dem. En sak är att inte visa dem som standard, men jag vill ha ett lätt åtkomligt alternativ för att visa dem när jag behöver visa dem. Att man sen har en högerklickmeny  utan ett \"ta bort\"-alternativ är totalt idiotiskt. Jag vill verkligen inte behöva dra alla filer jag vill ta bort till papperskorgen och sen högerklicka på den och tömma den. Finder är också väldigt långsam när det gäller filhanteringen, i vanliga fall när man tar bort saker går det blixtsnabbt, eftersom filerna inte tas bort egentligen utan bara raderas ur filsystemets databas över filer. Men har man många filer markerade tar finder först extra tid på sig att flytta filerna till papperskorgen, sen tar det lika lång tid igen att tömma den. Det finns alternativa program man kan installera som löser många av problemen, som tur är.

En annan grej är Exposé, jag gillar denna funktionen, den är ovärderlig i OSX. Men något som jag tycker vore bättre är virtuella desktops. När man väl har blivit van vid dem så är det väldigt frustrerande att använda ett system utan dem. Exposé tillsammans med virtuella desktops vore något som tar användbarheten till nya höjder. Det finns tilläggsprogram för detta också, men jag vill inte behöva installera massvis med program för att få systemet användbart. Speciellt inte 2006 när alla andra bra och moderna OS har det (nej, Windows XP är varken bra eller modernt i mina ögon)). Dock har jag för mig att denna funktion ska komma i nästa version av OSX, Leopard.

En annan sak jag har blivit väldigt bortskämd med är att bara behöva markera text för att den ska kopieras och sen kunna klistra in med tredje musknappen. Väldigt effektivt när man blir van vid det, lite synd att detta inte finns i OSX. Hade iofs inte väntat mig det heller med tanke på att det inte kör X11 som grafiskt gränssnitt.

OSX saknar också ett pakethanteringssystem, vilket jag har blivit väldigt bortskämd av att ha vid min sida. Även detta finns faktiskt från tredje part , men det känns inte riktigt bra att skräpa ner systemet med sånt. Som tur är fungerar programinstallationer väldigt smärtfritt, oftast drar man bara en .app-fil till programmappen och i vissa fall körs ett installationsprogram. Det fungerar överlag väldigt bra men det vore trevligt att andå ha ett pakethanteringssystem.

När man väl använder program i OSX så flyter allt på väldigt bra, slipper jag pilla i finder så är det helt underbart att använda. Att pilla med musik fungerar riktigt bra, medföljande garageband är ett trevligt program som kanske närmast kan beskrivas som en enklare version av Cubase (eller är en väldigt nedbantad version av Apples eget Logic en bättre beskrivning?). Man kan även köra program kompilerade för PPC på en Intelmac utan problem, programmen körs genom en emulator vid namn Rosetta. Prestandan är förvånandsvärt bra på de program jag har testat. Visserligen har jag inte kört något större som t.ex. Photoshop men även det ska, enligt många, fungera.

OSX är som bekant Unix i grunden, vilket har räddat mig ett par gånger. Terminalen är helt klart användbar om man är van vid att arbeta med den och alla verktyg man förväntar sig att ha finns där. Riktigt trevligt att ha Vim installerat som standard.

OSX har också Frontrow, tillsammans med en kabel och den medföljande fjärrkontrollen har man en perfekt mediamaskin att koppla in till TVn. Genom frontrow kan man lyssna på musik, titta på film, titta på DVD eller titta på filmtrailers. I ett grymt smidigt gränssnitt.

Mina känslor är blandade som sagt men för det mesta är jag väldigt nöjd med både operativsystemet och datorn, en urläcker laptop med ett väldigt fräscht system. Men jag måste ändå säga att där jag arbetar mest effektivt är i Linuxmiljö. OSX kommer att få svårt att ta sig förbi, om det ens lyckas med tanke på den snabba utveckling som sker i Linuxlägret just nu.

Exposé tillsammans med virtuella desktops vore något som tar användbarheten till nya höjder.



Antar att du redan sett det men iaf: "
".truncate_url("http://mac.feber.se/2006/08/video_p_spaces_.html" )

Hade inte sett videon, bara läst om funktionaliteten i Leopard. Ska bli väldigt intressant att se hur de implementerar det hela, om det blir lika användbart som det ser ut att vara.

Lite sent och du har säkert redan hittat lösningen men följande aktiverar så att Finder kan se dolda filer.

defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles TRUE

Tackar och bockar för recesionen, du har övertygat mej, skaffar en mac till sommarn :D

Tack.

  • 1