Warning: Undefined array key "HTTP_REFERER" in /var/www/html/blogg/include/common.php on line 149

Warning: Undefined array key "HTTP_ACCEPT_LANGUAGE" in /var/www/html/blogg/include/common.php on line 149

Warning: Undefined array key "module_gallery_main_page" in /var/www/html/blogg/modules/gallery/init.php on line 6
root@circe.se

En liten text om fildelning


Warning: Undefined array key "votes" in /var/www/html/blogg/index.php on line 63

Anledningen till att jag skrev ihop denna texten är att flickvännen skulle hålla ett litet tal om ämnet i Svenska C. Hon frågade mig lite om ämnet och som vanligt har jag massvis med åsikter, har rätt lätt för att sväva ut i ämnet. Fick lite mersmak av ämnet och började skriva. Stavfel, språkfel och liknande förekommer säkerligen ;)

Fildelning, att dela filer. Att dela med sig, att sprida information, att sprida kunskap. Svårare än så ar det inte. Grunden till den IT-utveckling vi har idag är just delning, delning av allt. Politiska krafter vill sätta stopp for det nu, stoppa utvecklingen.

Fildelning i medias och politikernas munnar betyder kort och gatt \"att sprida piratkopierat material\", framförallt via p2p. För att fårsta fenomenet maste man fårsta internet, hur internet kom till och hur internet har utvecklats. Egentligen inte bara internet utan hela hela datorkulturen. For att inte bli alderles för nostalgisk över detta och tråka ut er så ska jag ta det kort. Hela forskningsvarlden inklusive datorutvecklning bygger på att manniskor delar med sig av information så att andra kan ta vid där man slutade istallet for att borja om från början varje gång. Datorns historia genomsyrar detta, Internet bygger på öppna standarder och informationsdelning. Utan detta skulle vi inte använda internet, fenomenet skulle inte ens ha uppkommit.

Eftersom fenomenet dela med sig av information har genomsyrat datoranvändandet sen barndomen så ser inte datoranvandarna det som något fel. Vilket jag inte tycker att det är heller. Åttiotalet var fullt av kopierade disketter, BBSer med kopierat meterial och ingen såg nagot fel i detta. Det var under denna glada tiden \"scenen\" skapades, inte bara \"warez-scenen\" utan \"demo-scenen\" och kreativiteten nådde nya höjder.

Med denna historia i bagaget så har fildelning har och informationsdelning fortsatt och blomstrar idag som aldrig förr. Det otrologa utbudet av fria program, fri kultur och fria dokument är enormt. Något som aldrig skulle finnas till om koperingen inte fanns.

Det politiker och storföretagen nu vill göra är att stoppa fildelning, helt och hållet. Detta görs av folk som varken ar involverade eller förstår kulturen. De som sitter i ledande position och förstår tekniken, förstår kulturen inser att detta är en rörelse som inte gar att stoppa och som inte heller bör stoppas.

Många vill jämställa fildelning med stöld, ett argument som inte fungerar. Det ar helt enkelt inte sant. Om ägaren har kvar materialet som skulle vara \"stulet\" så är det ju inte stöld. Storföretagen inser inte att det är ett föråldrat sätt de försöker sälja sina produkter på. Istället för att rätta sig efter markanden försöker de ändra den. Vilket är till nackdel för alla andra utom just företagen. Om de kan erbjuda filmer, spel, program och musik till överkomliga priser på ett väldigt enkelt sätt (t.ex. onlinedistribution) så skulle de vinna många kunder. Sedan måste de givetvis se till att kunderna kan göra vad de vill med materialet. De måste kunna göra en kopia till bilen, en kopia till MP3-spelaren t.ex. utan inskränkningar någonstans. Filerna kan helt enkelt inte vara DRM-skyddade för då är det genast enkelare att piratkopiera.

Piratkopieringens största fördel framför de legalt köpta produkterna är inte priset, utan tillgängligheten, enkelheten och möjligheten att göra vad man vill med materialet. Man behöver inte godkänna några licensavtal, man behöver inte vara orolig för att filerna inte fungerar där man vill använda dem (vissa kopieringsskydd på CD-skivor gör dem oanvändbara i t.ex. bil-cd-spelare samt i datorer).

Skivbranchen argumenterar också för att ökad nerladdning gör att musikerna får mindre pengar, vilket är ett uttalande som är fullt av dubbelmoral. Det är inte musikerna som får mindre pengar, det får redan väldigt lite om man jämför med vad en skiva kostar i butik. Det är skivbolagen som tar ut en väldigt stor del av pengarna och det är de som framförallt förlorar pengar, inte musikerna. Dock kan man ju knappt säga att de heller förlorar pengar med tanke på de enorma vinster de gör. Många laddar också ner material de inte kan få tag på något annat sätt. De som framförallt lyssnar på alterntiv musik (alltså inte det som spelas på radio hela tiden) har ofta väldigt svårt att få tag i den musik de gillar på lagligt sätt. Bor man inte i någon av sveriges tre största städer är utbudet i skivbutikerna enormt dåligt, om det ens finns någon på orten. Många beställer musik från utlandet, för att den helt enkelt inte finns i Sverige. Om man ska få tag på t.ex. elektronisk musik när den är ny och i de remixes man vill ha så måste man beställa från utlandet eller piratkopiera. Att beställa från utlandet kan man ofta räkna bort om man inte är några stycken som beställer samtidigt eller jobbar med musiken (t.ex. som DJ), det är helt enkelt för dyrt.

Att branchen säger varje år att de har förlorat så och så mycket pengar tackvare piratkopieringen är ren lögn. Det de räknar med är att varje person som har en kopia av något av deras material automatiskt skulle ha köpt det. Detta är något som varje normal människa förstår inte är sant.

Men i grunden handlar inte debatten om fildelningen i sig utan vad som kan hända om storföretagen får igenom sina krav på ändrade lagar och prioriteringar i samhället. Att femtiopoliser kan göra tillslag mot en internetleverantör och ett antal privatpersoner som egentligen inte har gjort något som är olagligt istället för att utreda våldsbrott är ren idioti. Att det sedan var amerikanska intressen som låg bakom får än att tänka på vad det för värld vi egentligen lever i. Så här kan det inte gå till. Uppträdandet var också under all kritik, poliserna gick in i en bankklassad lokal, vilket de inte har tillstånd till och plocka godtyckligt med sig ett stort antal servrar som inte hade något med det tänkta målet att göra. Det jag talar om här är självklart tillsaget mot Piratebay hos PRQ. Att Piratebay var uppe igen redan två dagar efteråt och är populärare än någonsin tycker jag visar en tydligt bild av att detta är en rörelse som är omöjlig att stoppa.

De som vill stoppa fildelningen helt och hållet vill införa ett 1984-liknande samhälle, av många uppkallade efter en av de största anhängarna av inskränkningar i ytrrandefrieheten - Bodström. Bodströmsamhället går ut på att befolkningen ska övervakas för att man enklare ska kunna gripa terrorister och hundra organiserad brottslighet. Men i sanningens namn, de som vill dölja sin information lyckas ändå. Övervakningen drabbar istället de vanliga medborgarna, de som inte kan med tekniken och inte heller använder den till \"terorverksamhet\". Det enda övervakningen möjligtivs skulle kunna hjälpa till är infångandet av fildelare. Vilket inte gör det speciellt förvånande att det var den ovan nämda Bodström som till viss del låg bakom Piratebaytillslaget.

Men det är inte bara övervakning i samhället som vi kan se fram i mot utan också mycket svårare för fria mjukvaror att överleva. Mjukvarupatent är en stor fiende till den fria mjukvaran och därmed den framtida tekniska utvecklingen. Det är fri mjukvara utvecklad i fria miljöer som har gjort att vi är där vi är idag. Inovationen frodas bäst i frihet, i fångenskap slås den lätt till marken.

Det hemska är inte att de som piratkopierar skulle behöva betala för materialet, utan att den tekniska utvecklingen kommer att gå långsammare och utbudet av fri mjukvara kommer att minska. Det är inom den fria och gratis mjukvaran den intressanta utvecklingen ligger. Jämför bara Windows och Linux, du kan göra så otroligt mycket mer med Linux.

Antagligen är texten ovan väldigt osamanhängande, jag har hoppat lite fram och tillbaka i den under tiden jag har skrivit den, men det jag vill ha sagt är att fildelning inte är något hot mot samhället. Snarare är det tvärt om, fildelningen stärker utvecklingen.

En liten rolig grej som har lite med ämnet att göra, jag bor i ett ganska litet samhälle där en av internetleverantörerna för runt ett år sedan började begränsa bandbredden på bittorrent och DC-protokollet. Detta ledde till att den fria marknaden visade sin kraft, folk blev förbannade på att deras internetuppkopplingar inte fungerade normalt och började byta internetleverantör. Leverantören i fråga höll på med denna begränsning i ett par veckor bara och under tiden förlorde de över hälften av sina kunder. Att begränsa DC-protokollet kan jag förstå, det används nästan uteslutande för piratkopiering. Men Bittorrent var ett stort misstag i en tid när fler och fler siter börjar använda det för att underlätta distributionen av stora filer.

No comments.

  • 1