Det var länge sedan jag gjorde ett inlägg här, så det är verkligen på tiden att jag får något nerskrivet. En flytt och lite annat smått och gott har kommit i mellan skrivandet, har annars haft funderingar på ett par inlägg men tiden har tyvärr inte räckt tid.

Jag har precis investerat i en ny TV, eller rättare sagt, på tisdag har jag det, ordern lades i fredags. Det blev en Sony KDL-40D3550. Vettig TV betyder självklart mer filmtittande och allmänt ett mer mediafokuserat vardagsrum. För mig är det naturligt att ha en dator som hjärta, datorn ger mer möjligheter än en DVD-spelare eller för den delen en spelkonsoll.

Jag är ingen stor TV-tittare och kommer därmed befria HTPCn från TV-mottagning och inspelning - det är inte intressant för min del. Däremot ska den kunna streama musik via nätverket från filservern och kunna spela upp de flesta videoformat. Ett enkelt och stilrent gränssnitt för media är en självklarhet. Datorn ska också kunna användas för enklare webbaktiviteter, spel är dock inget prioriterat.

Jag har så gott som bestämt mig för hur det ska vara upplagt och vad för dator som det ska byggas runt.

Hårdvara:
MacMini, billigaste modellen. Hårddiskutrymme är inget prioriterat på maskinen eftersom musik ska streamas via nätverk och enbart ett par filmer ska lagras på den åt gången. Möjligtvis utökas datorn med en extern hårddisk, men troligen inte.

Ljudet kommer från början vara analogt till förstärkaren, i ett senare skede när en flerkanals-Receiver har inköpts så kommer S/PDIF-interfacet på macen användas. Datorn kommer kopplas till TVn via HDMI för att få 1080p-upplösning. Möjligtvis kommer jag att använda VGA till en början, dock bara 1366x768 i upplösning då eftersom TVn inte tar högre upplösning på VGA-ingången.

Applefjärrkontrollen kommer att användas för att kontrollera datorn, plus trådlöst tangentbord + mus för administration och mer avancerat användande.

Mjukvara:
OS X kommer att användas, möjligtvis kommer installationen strippas ned något. Perian kommer att användas för att ge stöd för alla ljud- och bildformat som kommer att användas. Frontrow kommer att användas som frontend. Inbyggt och har den funktionallitet jag behöver.

En av fördelarna med denna lösning är att jag redan har en MacBook med snarlik hårdvara där jag kan provköra alla lösningar och se om allt fungerar som det är tänkt. MacBooken kommer att få jobba hårt nu ett tag framöver :) Och jag hoppas verkligen att den kommer att bevisa att det är rätt beslut att köra på MacMini. Storleken och utseendet på datorn är underbart och skulle passa perfekt.

Cheers.

Är det bara jag som inte gillar det nya utseendet på Frontrow i Leopard? :P

Jag har själv tankar på att införskaffa en styck Mac Mini som media/htpc-dator. Jag lär dock inte använda mig utav Frontrow, utan XBMC. Tycker du ska ta dig en titt på det om du inte redan gjort det.
Cheers! :)

Urk, redigera gärna bort min mail-adress i tidigare inlägg :P

Har tittat lite snabbt på några andra HTPC-lösningar men inte riktigt hittat det rätta än. Frontrow är ju fint med sin integration om inte annat, tyvärr så är det ju fäst med quicktime vilket är lite tråkigt.

Börjar nästan att glida över mer och mer mot en Popcorn Hour istället för MacMini som HTPC. Priset är helt klart fördelaktigt på popcorn:en samtidigt som jag är lite tveksam till att MacMinin verkligen klarar 1080p till 100%.

  • 1