Nytt biljudsbygge i planeringsstadiet

Inhandlade en ny bil i höstas och originalstereon är inte mycket att hänga i granen. Därför måste den självklart bytas ut mot en eftermarknads dito, av det lite seriösare slaget.

Objektet är en Ford Fiesta ST av 2007-års modell, med andra ord skapligt nytt. Eftersom det är en liten bil kommer jag att satsa mot ett kompakt bygge.

Än så länge är bara en bas och ett slutsteg inhandlat, ljudstudion här i växjö hade lite utförsäljning p.ga. flytt till nya lokaler så priset på slutsteget var helt klart fördelaktigt.

Systemlayouten kommer se ut som följande:
En styck 10\"-bas i bagaget, bestående av JL Audio 10W3v3-4.
Ett 6,5\" kitsystem fram, vilket är ej bestämt med ska nog lägga mig någonstans mellan 2000:- och 3000:- i inköp. Har funderat en del på Focal 165v2, men här kommer det krävas lite provlyssning innan det blir köp.
Alltsammans kommer att drivas av ett fyrkanals slutsteg, Focal FP4.75. Inte nog med att det ska låta väldigt bra (har tyvärr inte haft tid att provlyssna själv så jag får tro på vad andra säger), helt i klass med Nakamichi, så ser det jäkligt bra ut och kommer passa väldigt  bra i installationen.

Hur det ska se ut i bagaget är inte helt bestämt än, jag tror jag kan lösa installation av baslåda och slutsteg utan att ta bort reservhjulet genom att höja golvet. Men jag funderar ändå på att ta bort reservhjulet p.ga. att det sparar väldigt mycket utrymme och golvet behöver inte höjas lika mycket. En annan fördel är också att det då skulle gå att klämma in ett extra batteri bak, vilket kan vara en fördel med tanke på att det är väldigt trångt i motorrummet och ett större batteri inte får rum där.

Anledning till funderingarna på golvhöjning är att bagaget redan är litet och jag vill inte ta upp för mycket plats i sidled eller hur man ska säga. Bättre att höja golvet men ha bibehållen golvyta för last enligt mig.

När det kommer till det elektriska funderar jag på 35mm² till bagaget, och sedan 25mm² till slutsteget sista biten. Steget tar nämnligen inte större dimension enligt specs. Avsäkring kommer bli runt 100A och jag ska förmodligen sätta ett säkringsblock bak för att kunna uppgradera med fler steg om det skulle vara aktuellt någon gång.

Två lågnivå kommer att dras från huvudenheten och bakåt, detta för att kunna köra full tidskomp och equalisering när det blir aktuellt med ny huvudenhet. Från början ska jag köra med den gamla Pioneer-enheten som saknar dessa funktioner.

Byggets fokus är dels att vara kompakt och se någorlunda diskret ut men det ska också låta bra. Mer åt HiFi-hållet än spela-högt-hållet, men det ska ändå gå att vrida på tillräckligt. Men det ska inte vara någon anläggning byggd för att spela för hela kvarteret. Jag har även tänkt mig att prova på någon EMMA-tävling och får systemet bedömt. Efter det spårar det säkert ur när man har fått systemet sågat totalt av domarna ;)

Cheers.

No comments.

New comment

Name:

Homepage:

E-Mail:

Skriv ordet katt för att bevisa att du inte är en bot:

Message:

  • 1