Data/IT

Nytt frontrow i Leopard

Flickvännen har en MacBook av lite nyare version än min, vilken även är utrustad med Leopard. Tittade just på Frontrow i Leopard, som jag i min enfald trodde var detsamma som i Tiger, men det verkar väldigt mycket förbättrat! Mycket intressant gränssnitt, blir nog en hel del testande med två stycken macbooks inför HTPC-köpet =)

Cheers.

Det var länge sedan jag gjorde ett inlägg här, så det är verkligen på tiden att jag får något nerskrivet. En flytt och lite annat smått och gott har kommit i mellan skrivandet, har annars haft funderingar på ett par inlägg men tiden har tyvärr inte räckt tid.

Jag har precis investerat i en ny TV, eller rättare sagt, på tisdag har jag det, ordern lades i fredags. Det blev en Sony KDL-40D3550. Vettig TV betyder självklart mer filmtittande och allmänt ett mer mediafokuserat vardagsrum. För mig är det naturligt att ha en dator som hjärta, datorn ger mer möjligheter än en DVD-spelare eller för den delen en spelkonsoll.

Jag är ingen stor TV-tittare och kommer därmed befria HTPCn från TV-mottagning och inspelning - det är inte intressant för min del. Däremot ska den kunna streama musik via nätverket från filservern och kunna spela upp de flesta videoformat. Ett enkelt och stilrent gränssnitt för media är en självklarhet. Datorn ska också kunna användas för enklare webbaktiviteter, spel är dock inget prioriterat.

Jag har så gott som bestämt mig för hur det ska vara upplagt och vad för dator som det ska byggas runt.

Hårdvara:
MacMini, billigaste modellen. Hårddiskutrymme är inget prioriterat på maskinen eftersom musik ska streamas via nätverk och enbart ett par filmer ska lagras på den åt gången. Möjligtvis utökas datorn med en extern hårddisk, men troligen inte.

Ljudet kommer från början vara analogt till förstärkaren, i ett senare skede när en flerkanals-Receiver har inköpts så kommer S/PDIF-interfacet på macen användas. Datorn kommer kopplas till TVn via HDMI för att få 1080p-upplösning. Möjligtvis kommer jag att använda VGA till en början, dock bara 1366x768 i upplösning då eftersom TVn inte tar högre upplösning på VGA-ingången.

Applefjärrkontrollen kommer att användas för att kontrollera datorn, plus trådlöst tangentbord + mus för administration och mer avancerat användande.

Mjukvara:
OS X kommer att användas, möjligtvis kommer installationen strippas ned något. Perian kommer att användas för att ge stöd för alla ljud- och bildformat som kommer att användas. Frontrow kommer att användas som frontend. Inbyggt och har den funktionallitet jag behöver.

En av fördelarna med denna lösning är att jag redan har en MacBook med snarlik hårdvara där jag kan provköra alla lösningar och se om allt fungerar som det är tänkt. MacBooken kommer att få jobba hårt nu ett tag framöver :) Och jag hoppas verkligen att den kommer att bevisa att det är rätt beslut att köra på MacMini. Storleken och utseendet på datorn är underbart och skulle passa perfekt.

Cheers.

Jag är lyckats med konststycket att idla längre tid på både Qnet och Freenode än vad klienten har varit igång :) Förmodligen någon klocka som har blivit korrigerad någonstans, men ändå kul ;)

code:

23:50 [freenode] -!- You have been marked as being away
23:50 [freenode] -!- dr-slizer [n=macke@h-*-*-*-*.wholesale.rp80.se]
23:50 [freenode] -!- ircname : dr-slizer
23:50 [freenode] -!- channels : #lugradio #debian.se 
23:50 [freenode] -!- server  : brown.freenode.net [Madison, WI, US]
23:50 [freenode] -!- away   : foo
23:50 [freenode] -!- idle   : 18 days 3 hours 16 mins 10 secs [signon: Sat Jul 21 20:40:49 2007]
23:50 [freenode] -!- End of WHOIS
23:50 -!- Irssi: Uptime: 18d 3h 14m 30s
23:51 -!- Irssi: Changed to server port80.se.quakenet.org
23:51 [port80] -!- dr-slizer [~macke@h-*-*-*-*.wholesale.rp80.se]
23:51 [port80] -!- ircname : dr-slizer
23:51 [port80] -!- channels : #dasforum @#modboard #sweclockers.com 
23:51 [port80] -!- server  : port80b.se.quakenet.org [Located at Port80, Sweden]
23:51 [port80] -!- away   : foo
23:51 [port80] -!- idle   : 18 days 3 hours 17 mins 0 secs [signon: Sat Jul 21 20:39:22 2007]
23:51 [port80] -!- End of WHOIS
23:51 -!- Irssi: Uptime: 18d 3h 16m 1s

CSS-maraton, delvis i solsken

Har börjat designa ett nytt bloggprojekt som jag hoppas kan bli något i framtiden. Det tog inte sin början idag men det känns som att jag har gjort lite genombrott med designen idag, kan det bero på den fina solen som sken på mig och laptopen i eftermiddags? Jag vill nog tro att det ligger till så.

Just nu har jag för första gången träffat på Internet Explorer problematiken i just detta projektet, men det är nästan helt och hållet borthackat. I övrigt ser det bra ut, tycker jag nog.

Vad bloggen/projektet ska handla om återkommer jag nog med i framtiden ;) Det skulle vara jäkligt kul om min lilla idé går i uppfyllelse men det känns tyvärr inte jättetroligt.

I morgon är det arbete igen och det betyder att sängen väntar, god natt!

Fick en länk till ekot skickat till mig idag tidigt på morgonen av flickvännen. Storyn är följande, IFPI har fått för sig att polisanmäla fem stycken svenska DC-hubägare (samtidigt som de har runt hundra till i rockarmen). Antagligen är det på samma grunder som bakom piratebay-anfallet, att de helt enkelt gör det enklare att hitta piratkpopior. För det pågår ingen olaglig trafik på en hub, och inte heller lagras något olagligt på den. Utan det är som bekant användarna som står för detta, om det förekommer alls. Parallellen har dragits flera gånger innan men det är värt att dra den igen, att polisanmäla hubar (eller internetoperatörer ännu hellre) är precis som att polisanmäla posten för allt knark och alla piratkopior som skickas genom dem.

Självklart hoppas jag på att inga blir fällda, då de faktiskt inte har inhav av piratkopior (det har de säkert ändå, men det var huben och inte vad de delade ut självmant som artikeln omfattade).

De hubbar som är träffade är väl förmodligen större publika hubbar, vilka enklast att ta ner och har flest användare. Privata hubbar är jobbigare eftersom de först måste infiltreras.

Något jag noterade också var att det stod i artikeln att många hubar hade ekonomiska intressen, och var reklamfinasierade. Visst, det kanske förekommer men jag har aldrig råkat ut för det. Visserligen brukar jag inte så ofta titta på hubars och nätverks hemsidor men de jag har tittat på har jag inte sett någon reklam på.

De flesta som håller på med detta brukar tycka att det är fel att tjäna pengar på fildelningen.

Sitter just nu i flickvännens säng med laptop och slösurfar lite på någon grannes helt öppna WLAN. Det är förvånandsvärt många som fortfarande har helt oskyddade WLAN som bara skriker om att användas. Detta trots att även mainstreammedia som t.ex. kvällstidiningar publicerar artiklar om att man ska skydda sina trådlösa nätverk.

Det är ju inte heller någon svår uppgift att WEP eller WPA-skydda sitt nätverk, oftast räcker det ju med att logga in på sin rounter/Accesspunkt och klicka i ett par rutor.

Jag ser inget direkt fel i att använda ett öppet WLAN för lite oskylldigt surfande om man inte försöker ställa till med något eller ens försöker titta på privata saker som kan finnas utdelat i nätverket. Det är dock en helt annan sak om man börjar snoka runt bland privata saker eller börjar knäcka WEP-nycklar för att ta sig in i nätverket.

Cheers.

Taking back our IM

Nu var det länge sedan det blev något skrivet här igen, verkar som att det blir längre och längre tid mellan inläggen. Detta hade jag tänkt att skriva om för flera veckor sedan, men det har tyvärr inte blivit av förän nu.

Taking back our IM, IM som i Instant Messaging. Det hela började som en idé av Trojan1313 i en tråd i Sweclockers Unixforum. Det hela handlar egentligen om att MSN-messenger, vilket är ett stängt IM-protokoll, har för stor del av IM-marknaden. Det projektet går ut på är att få användare att byta till ett öppet och bättre protokoll, Jabber. Om det lyckas kan jag inte säga, det är ett väldigt svårt ämne att övertyga den genomsnittlige MSN-användaren.

Vägen som har valts för att övertyga användare är egentligen en propagandasida där det listas olika fördelar med Jabber-protkollet. Samtidigt som olika klienter presenteras för att ge användarna en enkel möjlighet att börja använda Jabber. Eftersom projektet egentligen föddes i Sweclockers unixdel så de som är med väldigt medvetna om alternativa plattformar och OS. Således jobbas det med att sidan ska fungera för alla och att det ska finnas klienter listade för alla möjliga plattformar. Att Jabber är ett öppet prokoll förenklar detta avsedvärt - det finns helt enkelt massvis med fullt fungerande klienter.

Själv blev jag involverad mest av en slump, jag gick in i projektets jabberkanal (sweclockers@conference.jabber.se) och gav ett par synpunkter i chatten. Helt plötsligt var jag djupt involverad.

Sidan är långt ifrån klar innehållsmässigt men jag  väljer ändå att ge ut adressen här: http://cics.apakossa.org/jabber.  Registrera er gärna i forumet och ge oss synpunkter.

Cheers.

Logrotation

Har börjat trixa igång logrotation på webservern nu, ungefär ett år för sent. Med en access_log på över 270MB så är det behövligt. Apache har ingen inbyggd funktion för rotation så efter lite läsande i docsen och lite halvtaskigt scriptande har jag slängt ihop följande som kommer att köras som ett cronjobb:

code:

#!/bin/bash

DATE=$(date +%Y%m%d)

cd /usr/local/apache2/logs
mv access_log access_log.$DATE
mv error_log error_log.$DATE
/usr/local/apache2/bin/apachectl graceful
sleep 600
gzip access_log.$DATE error_log.$DATE

Nu måste jag bara fundera ut hur ofta jag behöver köra det, en gång i månaden borde räcka.

Cheers.

En liten text om fildelning

Anledningen till att jag skrev ihop denna texten är att flickvännen skulle hålla ett litet tal om ämnet i Svenska C. Hon frågade mig lite om ämnet och som vanligt har jag massvis med åsikter, har rätt lätt för att sväva ut i ämnet. Fick lite mersmak av ämnet och började skriva. Stavfel, språkfel och liknande förekommer säkerligen ;)

Fildelning, att dela filer. Att dela med sig, att sprida information, att sprida kunskap. Svårare än så ar det inte. Grunden till den IT-utveckling vi har idag är just delning, delning av allt. Politiska krafter vill sätta stopp for det nu, stoppa utvecklingen.

Fildelning i medias och politikernas munnar betyder kort och gatt \"att sprida piratkopierat material\", framförallt via p2p. För att fårsta fenomenet maste man fårsta internet, hur internet kom till och hur internet har utvecklats. Egentligen inte bara internet utan hela hela datorkulturen. For att inte bli alderles för nostalgisk över detta och tråka ut er så ska jag ta det kort. Hela forskningsvarlden inklusive datorutvecklning bygger på att manniskor delar med sig av information så att andra kan ta vid där man slutade istallet for att borja om från början varje gång. Datorns historia genomsyrar detta, Internet bygger på öppna standarder och informationsdelning. Utan detta skulle vi inte använda internet, fenomenet skulle inte ens ha uppkommit.

Eftersom fenomenet dela med sig av information har genomsyrat datoranvändandet sen barndomen så ser inte datoranvandarna det som något fel. Vilket jag inte tycker att det är heller. Åttiotalet var fullt av kopierade disketter, BBSer med kopierat meterial och ingen såg nagot fel i detta. Det var under denna glada tiden \"scenen\" skapades, inte bara \"warez-scenen\" utan \"demo-scenen\" och kreativiteten nådde nya höjder.

Med denna historia i bagaget så har fildelning har och informationsdelning fortsatt och blomstrar idag som aldrig förr. Det otrologa utbudet av fria program, fri kultur och fria dokument är enormt. Något som aldrig skulle finnas till om koperingen inte fanns.

Det politiker och storföretagen nu vill göra är att stoppa fildelning, helt och hållet. Detta görs av folk som varken ar involverade eller förstår kulturen. De som sitter i ledande position och förstår tekniken, förstår kulturen inser att detta är en rörelse som inte gar att stoppa och som inte heller bör stoppas.

Många vill jämställa fildelning med stöld, ett argument som inte fungerar. Det ar helt enkelt inte sant. Om ägaren har kvar materialet som skulle vara \"stulet\" så är det ju inte stöld. Storföretagen inser inte att det är ett föråldrat sätt de försöker sälja sina produkter på. Istället för att rätta sig efter markanden försöker de ändra den. Vilket är till nackdel för alla andra utom just företagen. Om de kan erbjuda filmer, spel, program och musik till överkomliga priser på ett väldigt enkelt sätt (t.ex. onlinedistribution) så skulle de vinna många kunder. Sedan måste de givetvis se till att kunderna kan göra vad de vill med materialet. De måste kunna göra en kopia till bilen, en kopia till MP3-spelaren t.ex. utan inskränkningar någonstans. Filerna kan helt enkelt inte vara DRM-skyddade för då är det genast enkelare att piratkopiera.

Piratkopieringens största fördel framför de legalt köpta produkterna är inte priset, utan tillgängligheten, enkelheten och möjligheten att göra vad man vill med materialet. Man behöver inte godkänna några licensavtal, man behöver inte vara orolig för att filerna inte fungerar där man vill använda dem (vissa kopieringsskydd på CD-skivor gör dem oanvändbara i t.ex. bil-cd-spelare samt i datorer).

Skivbranchen argumenterar också för att ökad nerladdning gör att musikerna får mindre pengar, vilket är ett uttalande som är fullt av dubbelmoral. Det är inte musikerna som får mindre pengar, det får redan väldigt lite om man jämför med vad en skiva kostar i butik. Det är skivbolagen som tar ut en väldigt stor del av pengarna och det är de som framförallt förlorar pengar, inte musikerna. Dock kan man ju knappt säga att de heller förlorar pengar med tanke på de enorma vinster de gör. Många laddar också ner material de inte kan få tag på något annat sätt. De som framförallt lyssnar på alterntiv musik (alltså inte det som spelas på radio hela tiden) har ofta väldigt svårt att få tag i den musik de gillar på lagligt sätt. Bor man inte i någon av sveriges tre största städer är utbudet i skivbutikerna enormt dåligt, om det ens finns någon på orten. Många beställer musik från utlandet, för att den helt enkelt inte finns i Sverige. Om man ska få tag på t.ex. elektronisk musik när den är ny och i de remixes man vill ha så måste man beställa från utlandet eller piratkopiera. Att beställa från utlandet kan man ofta räkna bort om man inte är några stycken som beställer samtidigt eller jobbar med musiken (t.ex. som DJ), det är helt enkelt för dyrt.

Att branchen säger varje år att de har förlorat så och så mycket pengar tackvare piratkopieringen är ren lögn. Det de räknar med är att varje person som har en kopia av något av deras material automatiskt skulle ha köpt det. Detta är något som varje normal människa förstår inte är sant.

Men i grunden handlar inte debatten om fildelningen i sig utan vad som kan hända om storföretagen får igenom sina krav på ändrade lagar och prioriteringar i samhället. Att femtiopoliser kan göra tillslag mot en internetleverantör och ett antal privatpersoner som egentligen inte har gjort något som är olagligt istället för att utreda våldsbrott är ren idioti. Att det sedan var amerikanska intressen som låg bakom får än att tänka på vad det för värld vi egentligen lever i. Så här kan det inte gå till. Uppträdandet var också under all kritik, poliserna gick in i en bankklassad lokal, vilket de inte har tillstånd till och plocka godtyckligt med sig ett stort antal servrar som inte hade något med det tänkta målet att göra. Det jag talar om här är självklart tillsaget mot Piratebay hos PRQ. Att Piratebay var uppe igen redan två dagar efteråt och är populärare än någonsin tycker jag visar en tydligt bild av att detta är en rörelse som är omöjlig att stoppa.

De som vill stoppa fildelningen helt och hållet vill införa ett 1984-liknande samhälle, av många uppkallade efter en av de största anhängarna av inskränkningar i ytrrandefrieheten - Bodström. Bodströmsamhället går ut på att befolkningen ska övervakas för att man enklare ska kunna gripa terrorister och hundra organiserad brottslighet. Men i sanningens namn, de som vill dölja sin information lyckas ändå. Övervakningen drabbar istället de vanliga medborgarna, de som inte kan med tekniken och inte heller använder den till \"terorverksamhet\". Det enda övervakningen möjligtivs skulle kunna hjälpa till är infångandet av fildelare. Vilket inte gör det speciellt förvånande att det var den ovan nämda Bodström som till viss del låg bakom Piratebaytillslaget.

Men det är inte bara övervakning i samhället som vi kan se fram i mot utan också mycket svårare för fria mjukvaror att överleva. Mjukvarupatent är en stor fiende till den fria mjukvaran och därmed den framtida tekniska utvecklingen. Det är fri mjukvara utvecklad i fria miljöer som har gjort att vi är där vi är idag. Inovationen frodas bäst i frihet, i fångenskap slås den lätt till marken.

Det hemska är inte att de som piratkopierar skulle behöva betala för materialet, utan att den tekniska utvecklingen kommer att gå långsammare och utbudet av fri mjukvara kommer att minska. Det är inom den fria och gratis mjukvaran den intressanta utvecklingen ligger. Jämför bara Windows och Linux, du kan göra så otroligt mycket mer med Linux.

Antagligen är texten ovan väldigt osamanhängande, jag har hoppat lite fram och tillbaka i den under tiden jag har skrivit den, men det jag vill ha sagt är att fildelning inte är något hot mot samhället. Snarare är det tvärt om, fildelningen stärker utvecklingen.

En liten rolig grej som har lite med ämnet att göra, jag bor i ett ganska litet samhälle där en av internetleverantörerna för runt ett år sedan började begränsa bandbredden på bittorrent och DC-protokollet. Detta ledde till att den fria marknaden visade sin kraft, folk blev förbannade på att deras internetuppkopplingar inte fungerade normalt och började byta internetleverantör. Leverantören i fråga höll på med denna begränsning i ett par veckor bara och under tiden förlorde de över hälften av sina kunder. Att begränsa DC-protokollet kan jag förstå, det används nästan uteslutande för piratkopiering. Men Bittorrent var ett stort misstag i en tid när fler och fler siter börjar använda det för att underlätta distributionen av stora filer.

pfSense

Väldigt längesedan jag skrev några rader här nu, blir aldrig av att man uppdaterar rätt om man har något att berätta.

Följande \"story\" är någon vecka gammal men det är först nu jag har lite tid över för att skriva ner den.

pfSense är en router/NAT/brandväggs-plattform byggd på FreeBSD6 och PF (packetfilter, ursprungligen från OpenBSD). Jag har länge kört 1.0 Beta1 på routern här hemma (P2 400MHz, 128MB RAM) och det har fungerar utmärkt. pfSense har jäkligt fina inställningsmöjligheter och paketshaping fungerar utan problem. Jag har varit helnöjd kan man väl säga. Men av någon anledning bestämde jag mig för att uppdatera mjukvaran, senaste version som fanns ute då var 1.0RC2. Testade den inbyggda uppdateringsfunktionen som kraschade hela systemet, en installation från scratch var enda lösningen vilket också gjordes. Till min förvåning fungerade denna versionen mycket sämre än Beta 1. Nätet var väldigt slött, speciellt under lite belastning. Inte alls samma flyt som innan. Hastigheten blev också sämre ju längre maskinen var igång, omstart var femte dag behövdes ungefär för att det skulle gå att surfa normalt.

Uppdaterade sedan systemet till 1.0-Release när den kom ett par veckor senare. Men samma problem kvarstod. Efter ett par veckor åkte den versionen ut och en reinstall av Beta 1 gjordes och nu fungerar allt som det ska. Det var en märkbar prestandaökning vid vanligt surf, till och med när nätet var obelastat av andra saker.

Cheers.

Jag började fundera lite smått under tiden jag skrev mitt förra inlägg. Hur skulle min favoritspelare fungera?

Jag har spånat lite om detta vid ett tidigare tillfälle, men jag tycker att det är dags att skriva ner ett par punkter. Sedan blir det väl dags att försöka skaffa tillräckligt med kunskaper för att kunna skriva grejerna ;)

Den ska vara databasdriven med MySQL som backend. Hur metadata och sånt ska läsas in vet jag inte riktigt, om det blir \"onaccess\" eller direkt vid tilläggning. Jag gillar inte riktigt att göra det vid tilläggning eftersom det tar så lång tiden. Möjligtvis att man kan lägga till filerna och sedan köra det i bakgrunden.

Det ska finnas en vanlig playlist, men alla filerna ska inte vara i den. Visst, man måste kunna lägga till filer manuellt genom en \"Browse\"-funktion eller liknande. Men primärt så ska filer läggas till efter man har gjort en sökning (antagligen en enkel grej, liknande winamps jump-to-file). Anledningen till att inte bara köra på en playlist är att det inte är hållbart i långa loppet. Databasen kanske kommer att innehålla 100000 filer hos vissa, vilket snabbt blir ohanterligt.

Sedan vet jag inte om man skulle ha ett backend som man sedan kan ansluta GUI till (liknande MPD), eller om man ska köra på det traditionella med allt i samma program. Jag tror mest på det senaste alternativet.

MPD (www.musicpd.org) ligger faktiskt hyffsat nära det jag vill uppnå. Det som den primärt faller på är gränssnitten som finns. De fungerar helt enkelt inte som jag vill. Man kanske skulle lära sig lite GUI-programmering och försöka fixa ett eget ;)

Cheers.

Ja, kan det verkligen vara så? Det jag är inne på nu är musikspelare, alltså programvara för att spela musik. Idag finns det stor inflation på denna fronten, programmen blir större och större. Får fler features, kräver mer av datorn och blir framförallt långsammare. Problemen kanske inte uppkommer för medelanvändaren, men däremot för de som har stora musikarkiv (kanske 25000+ filer). Här är pestanda nummer ett och väldigt få av dagens spelare är tillräckligt snabba.

Lite enkelt kan man dela upp spelarna i två grupper, enkla playlistbaserade spelade (Winamp 2 är typexempel) och databasbaserade spelare (iTunes). De enkla spelarna kommer alltid att ha en fördel när det kommer att lägga till filer: det tar tid att läsa in den metadata som databasspelarna vill ha. Databasspelarnas fördel är att man sedan kan söka på just den metadatan vilket inte alltid är möjligt i de enkla spelarna. Detta kan jag acceptera, inte jättefarligt att det tar lite extra tid att lägga till musik i en databasspelare, inte heller jättefarligt att bara kunna söka på artist och titel i en enkel spelare.

Men jag ställer ett krav till på databasspelarna när det gäller tilläggning av filer: det ska ske i bakgrunden. Spelaren måste helt enkelt vara helt användbar under tiden databasen uppdateras eller nya filer läggs till.

Jag har på senaste tiden testat en hel del spelare och det jag har kommit fram till är att de stora fina spelarna inte är så mycket att ha. iTunes är hopplöst långsamt med över 25000 låtar i listan (detta på en MacBook med 2GB RAM). Winamp 2 orkar knappt med 8000 och nyare versioner är så hopplöst bloatade att man bara vill stoppa fingrarna i halsen. Foobar, det är en bra spelare det faktiskt. 25000 låtar i listan ska inte vara något problem här och den stödjer det mesta man behöver. Med andra ord en riktigt bra spelare.

På *nix har jag nyligen testat Rhytmbox vilken är totalt oduglig, den orkar inte ens lägga till filerna i mitt arkiv innan den kraschar. BPMx är hopplöst långsam och jag har inte fått den heller att lägga till hela mitt arkiv (dock är detta beta så det är väl acceptabelt) ;) Beep-media-player (BPM) är annars en Winampklon baserad på XMMS, men även denna är jäkligt långsam när det är många låtar i listan.

Slutligen, igår, testade jag XMMS igen. Gammal spelare, Winampklon, men väldigt välfungerande. Spelaren är snabb, den klarar lätt 25000 låtar i playlisten utan att bli seg (inte ens jump-to-file är segt). Spelaren har precis de funktioner man behöver och att den är blixtrande snabb gör att man lätt klarar sig utan det lilla extra lullull som andra spelare ger.

../stash/bilder/xmms.jpg

Ny design - igen

Kunde inte hålla fingrarna borta, var tvungen att se vad bloggsystemet skulle klara av. Om XHTML-koden var tillräckligt flexibelt skriven. Jag får nog säga att jag är nöjd med vad den klarar av, får se om jag behåller denna designen i långa loppet. Det vet jag inte än, men jag ska ändå arbeta vidare på den och se om det leder till något fint ;)

Cheers.

RMA till Dustin

Skickade i början av förra veckan in mitt defekta minne till Dustin och idag fick jag tillbaka ett nytt och välfungerande. Väldigt smidigt skött måste jag säga!

Både Komplett och Dustin har skött sig exemplariskt mot mig.

Cheers.

1,35v

1,35v har jag kommit ner i på min XP2500+. Datorn kommer in i Windows på 1,275v men felen i prime95 kommer direkt. På 1,3v kommer felen efter ungefär 20min. Nu har det rullat på över en timme på 1,35v och jag hoppas att det kommer att rulla på resten av kvällen. En sänkning på 0,3v ger en helt klart märkbar temperatursänkning. Just nu ligger processorn på 49° med processorfläkten på 7v.

Detta kommer bli ett väldigt intressant projekt om jag hittar någon plats där jag kan mellanlagra all data jag har på diskarna så jag kan byta filsystem på dem. Filsystemsval är också lite svårt, kör reiserfs på några lagringsvolymer (bland annat en på 1,75TB) med gott resultat. Men det är rätt segt när volymen är nästan helt full (speciellt märkbart när det bara är ett par GB ledigt på 1,75TB volymen). Ext3 är också ett alternativ, som även det alltid har fungerat bra för mig. Får fundera lite på saken. XFS är annars ett väldigt bra system, men jag vågar inte riktigt lite på det ifall strömmen skulle gå någongång när burken används.

Cheers.