Ljud/Musik

Var inne hos Roger på ljudstudion och hämtade framsystemet och huvudenheten i torsdags och igår så blev det lite gjort i bilen.

Lågnivåkabeln är dragen nästan ända fram till stereon (har inga verktyg för att ta bort originalhuvudenheten tyvärr, men hoppas på att lösa det denna veckan). Jag har även satt dit säkringshållaren på kabeln i motorummet och hopplat in den till batteriet.

Det som fattas nu är lite MDF och ett par kabeladapters, sen kan bygget ta sin start på riktigt. Kablarna kommer förhoppningsvis denna veckan och även materialet är förhoppningsvis fixat till helgen.

Cheers.

Egentligen borde denna uppdatering kommit för över en månad sedan, men det har runnit ut i sanden.

Hur som helst sa har bilbygget i Fiestan tagit sin början, även om det inte kommit så långt.

Komponenterna är nu spikade och inköpta (dock har jag inte fått hem framsystemet och huvudenheten än, hoppas på att kunna hämta det idag):

Huvudenhet: Kenwood KDC-W9537UY
Enhet med fyrbands parametisk equalizer, högpass- och lågpassfilter samt tidskomp. Väldigt trevligt gränssnitt när man gör justeringar, man ser t.ex. grafiskt hur EQ-kurvan ser ut och hur Q-värdet påverkar (något man oftast glömmer bort annars =)).

Framsystem: Canton QS2.130
Blindlyssningstest i ljudstudions bildlyssningsställ gjorde att valet föll på detta system. Det stod i stort sett mellan detta och Focals V2-system, men jag gillade diskanten betydligt mer i Cantonsystemet. I stort sett oavgjort när det gäller elektronisk musik, framförallt testat med elektrohouse. Upplevde som att Focal spelade mer bas, men det var inte riktigt samma klang i diskan och mellanregister som hos Canton. När det sen kom till akustisk musik så var det ingen konkurrens, Canton var överlägset med sin luftiga diskant.

Ett stort tack till Roger på ljudstudion för den trevliga pratstunden och det givande blindtestet!

Framsystemet, både mellanregister och diskant kommer att sättas på egentillverkade bafflar i dörrarna. Där sitter original 5x7\" coaxialer så det kommer att passa fint.

Det som är gjort än så länge i bilen är dragning av strömkabel och remotekabel. Samt har jag rivit ner en dörrsida och tittat lite hur det ser ut och hur man ska kunna lösa baffelbyggandet.

http://circe.se/blogg/modules/gallery/images/resized/dscn6065.jpg
35mm² borde räcka till :)

http://circe.se/blogg/modules/gallery/images/resized/dscn6066.jpg
Lyfter man på mattan i bagaget är man direkt nere vid plåten.

http://circe.se/blogg/modules/gallery/images/resized/dscn6075.jpg
En dragfjäder är ett bra verktyg när man inte vill ta bort all plast i hela bilen för att dra lite kabel :)

http://circe.se/blogg/modules/gallery/images/resized/dscn6077.jpg
Gummimuffen bakom handskfacket, finns gott om plats för grova kablar där :)

http://circe.se/blogg/modules/gallery/images/resized/dscn6078.jpg
Inga större problem att dra kabel i denna bil, fördelen med en billig bil är att det inte finns så mycket som är i vägen.

http://circe.se/blogg/modules/gallery/images/resized/dscn6091.jpg
Kabeln är dragen tillsammans med andra kablar i motorrummet bort till batteriet.

Nytt biljudsbygge i planeringsstadiet

Inhandlade en ny bil i höstas och originalstereon är inte mycket att hänga i granen. Därför måste den självklart bytas ut mot en eftermarknads dito, av det lite seriösare slaget.

Objektet är en Ford Fiesta ST av 2007-års modell, med andra ord skapligt nytt. Eftersom det är en liten bil kommer jag att satsa mot ett kompakt bygge.

Än så länge är bara en bas och ett slutsteg inhandlat, ljudstudion här i växjö hade lite utförsäljning p.ga. flytt till nya lokaler så priset på slutsteget var helt klart fördelaktigt.

Systemlayouten kommer se ut som följande:
En styck 10\"-bas i bagaget, bestående av JL Audio 10W3v3-4.
Ett 6,5\" kitsystem fram, vilket är ej bestämt med ska nog lägga mig någonstans mellan 2000:- och 3000:- i inköp. Har funderat en del på Focal 165v2, men här kommer det krävas lite provlyssning innan det blir köp.
Alltsammans kommer att drivas av ett fyrkanals slutsteg, Focal FP4.75. Inte nog med att det ska låta väldigt bra (har tyvärr inte haft tid att provlyssna själv så jag får tro på vad andra säger), helt i klass med Nakamichi, så ser det jäkligt bra ut och kommer passa väldigt  bra i installationen.

Hur det ska se ut i bagaget är inte helt bestämt än, jag tror jag kan lösa installation av baslåda och slutsteg utan att ta bort reservhjulet genom att höja golvet. Men jag funderar ändå på att ta bort reservhjulet p.ga. att det sparar väldigt mycket utrymme och golvet behöver inte höjas lika mycket. En annan fördel är också att det då skulle gå att klämma in ett extra batteri bak, vilket kan vara en fördel med tanke på att det är väldigt trångt i motorrummet och ett större batteri inte får rum där.

Anledning till funderingarna på golvhöjning är att bagaget redan är litet och jag vill inte ta upp för mycket plats i sidled eller hur man ska säga. Bättre att höja golvet men ha bibehållen golvyta för last enligt mig.

När det kommer till det elektriska funderar jag på 35mm² till bagaget, och sedan 25mm² till slutsteget sista biten. Steget tar nämnligen inte större dimension enligt specs. Avsäkring kommer bli runt 100A och jag ska förmodligen sätta ett säkringsblock bak för att kunna uppgradera med fler steg om det skulle vara aktuellt någon gång.

Två lågnivå kommer att dras från huvudenheten och bakåt, detta för att kunna köra full tidskomp och equalisering när det blir aktuellt med ny huvudenhet. Från början ska jag köra med den gamla Pioneer-enheten som saknar dessa funktioner.

Byggets fokus är dels att vara kompakt och se någorlunda diskret ut men det ska också låta bra. Mer åt HiFi-hållet än spela-högt-hållet, men det ska ändå gå att vrida på tillräckligt. Men det ska inte vara någon anläggning byggd för att spela för hela kvarteret. Jag har även tänkt mig att prova på någon EMMA-tävling och får systemet bedömt. Efter det spårar det säkert ur när man har fått systemet sågat totalt av domarna ;)

Cheers.

När man håller på med roliga saker så har tiden är väldig förmåga att bara rinna iväg. Vilket man lugnt kan säga hände i helgen när jag och en polare byggde lite ljud i hans bil. Han hade börjat bygga på lördagförmiddagen, rivit ut inredning och dragit lite lågnivå. Han ringde mig frammåt eftermiddagen och frågade om jag ville komma dit och titta lite på bygget. Självklart sa man ja och åkte dit, anlände liten innan 18:00 och hade tänkt stanna en timme eller liknande. Bara kolla lite hur han hade tänkt sig bygga och snacka lite allmänt.

Men så gick det inte riktigt om man säger så. Vi började med att sätta fast diskanterna på A-stolparna vilket vi tyckte blev för jäkla bra. Självklart var tanden blodad och vi kastade oss på resten av bygget, midarna monterades i kickpanelerna efter ett par timmars modifierande och då var det redan mitt i natten. Inte lönt att sluta nu! Dags att börja jobba med sub-, slutstreg- och strömkabelinstallation.

05:40 ungefär var det dags för provspelning. Det enda som spelade var framsystemet, felsökning inledes. Det visade sig att jag hade vänt spolarna på basen mot varandra, vilket självklart gör att den står still. Ett bevis på att man inte ska bygga bilstereo sent på natten när man är skapligt trött, det är lätt att göra misstag.

Tio över sex så spelade hela systemet och det var dags att gaina in det lite grovt. Måste säga att systemet låtre grymt, focalsystemet fram röjer stenhårt ;)

07:15 somnade jag, med en uptime på ganska exakt 24h =)

Cheers.

Jag har blivit kär, i mina Sennheiser! Jag trodde inte man kunde bli det i ett par hörlurar, men de är helt och hållet underbara. De väger ingenting, det känns inte som att man har dem på sig när man använder dem och de låter underbart. Kan det bli bättre? De är helt klart värda varenda krona de kostade. Jag kan inte annat än rekommendera dem.

Cheers.

Sennheiser HD25

Fick hem hörlurarna jag beställde från Tyskland förr-förra veckan idag, 1600kr gick de på inklusive frakt. Billigaste jag hittade på pricerunner i sverige var precis under 2000kr.

Just nu är jag jättenöjd med dem, låter undbart och de är så pass lätta och har så pass bra passform att man inte ens känner att man har dem på sig.

Imorgon ska jag nog ställa mig framför mixerbordet och lira lite musik så de verkligen få visa sig i miljön de är avsedda för.

Cheers.

EMI slopar DRM

Hörde på Ekot igår att EMI slopar kopieringsskyddet DRM på den digitala musik de säljer. Det verkar som de äntligen har fattat vad det handlar om, med tanke på att deras VD sa \"för att få fler kunder skippar vi DRM och sattsar på det konsumenterna efterfrågar\" (väldigt fritt citerat, men innebörden borde vara rätt).

Nu är det dags att resterade bolag följer efter ;)

Ja, det är dags nu igen och denna gången blir det inte elektro. Det blir finsk polka! Jag vet, WTF?! Men jag fastnade helt enkelt för Loituma - Ieva\\'s Polka, ni vet den där låten som Holly Dolly gjorde en cover på. Dock var det inte med något utav den riktiga texten med i covern, bara massa meningslös nynnande. Låten blir mycket bättre med riktig text ;) Blev jäkligt sugen på att göra en egen cover på låten, sampla Loituma och göra något elektroliknande.

Om projektet någon gång blir klart kommer jag att lägga upp resultatet här =)

Cheers.

Vendom - Take me Shake me [Moogulation Mix]

Överskön elektro.

Ett par tips...

Ett par låttips såhär precis innan nyårsafton, lite fin house/elektro. Kanske inte helt nya men ändå helt klart lyssningsbara.

Mylo - In my arms (tocadisco remix)
Riktigt nice mix, tocadisco är som vanligt het

Plastik Funk - Gonna make you sweat [corenell remix]
För er som har tröttnat på Bob sinclairs rock this party och vill ha lite bättre cover på den gamla
eurolåten


David Guetta vs. The Egg - Walking away (Tocadisco Remix)
Tocadisco är Tocadisco, skön musik som vanligt

Beyonce - Ring the alarm (Freemasons Club Mix)
Oändligt mycket bättre än originalet

Cheers.

Rätt låt vann, punkt slut.

Schlagerfestivalen

Ja

Nej

[show results]

Jag är inget fan av denna tillställning och jag har aldrig varit. Den enda anledningen till att jag har sett något av det ö.h.t. detta året är att flickvännen är galen i det. Tillsaken, detta ska inte vara något tråkigt inlägg om detta utan det är mest ett testinlägg för att se om omröstningar fungerar. Fick klart funktionalliteten idag och hoppas på att det fungerar stabilt.

Självklart vann inte rätt låt, rätt låt var inte ens med ;)

God natt, nu är det dags att sova...

Har äntligen fått tillräckligt mycket gjort för att mitt nya bloggsystem i alla fall ska vara användbart. Och här är det! \"Arkiv\"-funktionen som kan ses i menyn till vänster är inte fungerande, än. Men jag har förhoppningsvis fixat den i morgon. Inte för att det finns så mycket här att arkivera :) Jag kommer inte flytta över de gammla inläggen hit, det orkar jag helt enkelt inte. Även om det kanske skulle vara hyffsat enkelt med ett PHP-script ;) Äh, nu när jag kom på idéen med PHP-script för att flytta över inläggen kanske jag gör det :) Rätt bra sätt att fylla ut bloggen med lite innehåll.

Innan jag har flyttat över inläggen finns den gammla bloggen kvar här. Nu blev jag sugen, flyttar nog över inläggen idag redan. Har ju faktiskt över en timme över innan jag måste laga mat.

S är fortfarande i Frankrike och jag saknar henne. Hon kommer hem tidigt på fredagmorgonen. Usch att behöva spendera så mycket tid i Frankrike :)

Ljudet är så gott som klart i bilen nu också, bara baksystemet som måste in. Problemet är bara att jag vet inte var jag ska sätta det. Enormt jobbig! Har faktiskt inte den blekaste aning. Det blir antagligen någon konstruktion med några smålådor. För de går inte in i originalhålen hur man än försöker. Får nog gå ut i bilen och klura i morgon förmiddag.

I alla fall, tänkte posta några bilder på hur systemet ser ut. Klicka på bilderna för att se dem i större storlek.

../stash/billjud/old_sub_small.jpg
Först ut är den gamla subben, som nu är pensionerad. Elementet är ett Soundstream SPL12.

../stash/billjud/sub_small.jpg
Den nya subben med två Kicker Comp C12.

../stash/billjud/installation_small.jpg
Stegen och kondingen sitter på baksidan av lådan, inte världens finaste installation, men den syns ju inte heller så det gör inte så mycket ;)

../stash/billjud/kicker_small.jpg
Närbild på Kickersteget som driver framsystemet och som även ska driva baksystemet när det kommer in i bilen.

../stash/billjud/soundstream_small.jpg
Närbild på Soundstreamsteget som driver subben, är specificerat till 1x300W i 4, 2 och 1 Ohm bryggat. Ett riktigt kraftpaket för sin storlek.

../stash/billjud/dorr_small.jpg
Högtalaren i vänster framdörr. Sitter prydligt i originalhålen. Macromkit av okänd modell används som frontsystem.

../stash/billjud/hu_small.jpg
Huvudenheten från Pioneer.

Nu var det länge sedan man skrev något här. Har inte haft tid för det mest och när man har haft några minuter över så har man inte kommit på något att skriva ;)

Nytt ljud sitter i bilen nu, dubbla Kicker Comp C12 drivet på ett Soundstream Reference300. Framsystemet är ett 5,25 kit från Macrom drivet på ett Kicker KX350.4. Har inget baksystem än, RF Powerkoaxialerna går inte in där originalelementen sitter så jag håller på att fundera ut hur jag ska lösa palceringen av dem. Blir nog en hel del funderande innan jag kommer på någon bra lösning.

Blev påkörd bakifrån igår också, var en polare som kom lite för fort till en korsning. Bumpade in lite löst i min dragkrok, blev inga skador, syntes inte ens något på lacken. Han fick en liten buckla på sin kofångare. Inte särskillt spännande egentligen :)

Billjudfunderingar

Nu är jag sugen. Mycket sugen. Jag funderar på att sälja Soundstreambasen och Soundstreamsteget jag har nu och istället köpa en PG Xeon 12:a och ett PG monoblock till den. Det kostar en del, men det är kvalitet rakt igenom (preics som soundstream). Sen är jag sugen på något nytt :)

Får tänka igenom detta riktigt, nackdelen är att det kostar pengar, nu gäller det bara att övertyga mig om att fördelarna överväger nackdelarna.

Jobbigt att jobba kväll, kanske inte så mycket för jobbets skulle utan för att jag inte kan träffa S nu i veckan. Jobbet flyter annars på som vanligt, inte många dagar kvar till lönen nu heller. Den behövs om jag ska köpa mer leksaker :)

Måste bara få besked från E om han vill köpa mitt steg och min bas, om han tycker att det är värt att köpa så är det mycket möjligt att jag slår till och köper PG-grejerna snart. Samt lägger en beställning hos nardik på ett steg till frontsystemet.